Foto: SVT

Fler nyanlända får jobb inom äldreomsorgen

Publicerad

Nu ska fler nyanlända anställas inom äldreomsorgen i Umeå. Under hösten utökar kommunen de så kallade extratjänstplatserna med hundra nya tjänster.

Satsningen är en del av det statligt finansierade arbetsmarknadspolitiska femstegsprogrammet ”Extratjänster”, som riktar sig till nyanlända personer som står långt utanför arbetsmarknaden.

Tanken med programmet är att nya medarbetare inom äldreomsorgen smidigt ska introduceras in i arbetet samtidigt som man lär sig svenska på ett naturligt sätt.

Enhetschef för vård- och omsorgsboende på kommunen, Catharina Persson, berättar att de som går eller har gått femstegsprogrammet nu jobbar på lite olika äldrecenter runt om i Umeå.

– Det är ungefär ett trettiotal i nuläget som jobbar hos oss med extratjänst, säger hon.

”Kan vara problematiskt”

Att man som nyanländ har bristande svenskakunskaper till en början, och samtidigt tar hand om äldre och dementa, är något kommunen jobbar aktivt med för att underlätta.

– Det kan naturligtvis vara problematiskt ibland om man inte har tillräcklig svenskakunskap. Men vi har också något som heter språkombud i verksamheten, och de är till för att stötta nyanlända i kommunikationen på arbetsplatserna. Så vi känner att vi har en beredskap för det, även fast vi inte alltid når ända fram, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.