Det brinner i ett bostadshus i Fredrika. Huset bebos just nu av bärplockare. Foto: Samer Shaaban

Boende för bärplockare i brand efter blixtnedslag

Publicerad

En kvinna som gick ut med soporna blev vittne till hur blixten slog ner i grannhuset där bärplockare just nu bor. Huset fattade eld och dubbla räddningstjänster arbetar just nu för att släcka branden.

Larmet inkom 12.33 till SOS som larmade ut brandförsvaret från både Åsele och Fredrika. Det är ett bostadshus i två plan som tagit eld, en villa som just nu är tillfälligt boende för bärplockare.

– Styrkorna jobbar på ganska frenetiskt just nu. Det brinner med öppna lågor på krypvindan, säger Jonas Hallin, räddningsledare i beredskap vid Åsele räddningstjänst.

Ingen spridningsrisk

Flera hus står nära bostaden, men enligt räddningstjänsten finns det ingen risk för spridning. Enligt vittnen på plats haglar och ösregnar det just nu efter åskovädret som drar förbi Åseleområdet just nu. Vittnet berättar att det slår öppna lågor från taket på huset.

En kvinna som bor i ett närliggande hus berättar för SVT om hur blixten slog ned i huset när hon skulle gå ut med soporna vid 12.30-tiden. Kvinnan larmade då räddningstjänst.

– Det är ännu spekulationer att säga att brandorsaken är ett blixtnedslag, men det fanns ingen hemma när branden utbröt och det har gått ett ordentligt åskoväder över Fredrika tätort, säger Jonas Hallin.

Senare under dagen slog blixten även ner i grannens hus, varpå elen kom och gick under eftermiddagen.

Flera blixtnedslag i området

Ambulans var larmad men har enligt produktionsledare vid SOS Alarm lämnat platsen utan att lasta någon. Vid 15.30-tiden meddelade räddningsledare Jonas Hallin att räddningstjänsten förbereder för att lämna platsen.

– Huset är totalskadat, det gick inte att göra mer. Det står på alla fyra väggar, men eftersom vi var tvungna att använda så mycket vatten så är det totalförstört.

Vid 14-tiden slog blixten ned två gånger i ett hus i Lillsjönäs utanför Åsele där ett barn fått ström igenom sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer