• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Polisen fick efter trafikkontrollen vid Fällforsån (bilden) förflytta sig till E4:an. Foto: Polisen

Ville underlätta för ambulansen – bötfälldes

Under torsdagen fick polisen i Umeå ett annorlunda samtal. Det kom från ambulansen som berättade att en personbil hakade på utryckningen – polisen fick senare fatt på föraren som bötfälldes.

Det var under en trafikkontroll i Fällforsån som trafikpoliserna blev kontaktade av regionledningscentralen i Umeå. RLC hade blivit uppringda av personalen i en ambulans som körde med blåljus på E4 söderut mot Umeå.

Enligt ambulanspersonalen ”hakade” en personbil på ambulansen trots att de körde betydligt fortare än tillåten hastighet. Bilen körde både framför och bakom ambulansen i hög hastighet.

– Jag tror så här: Han blev nog upphunnen av ambulansen och till en början körde han undan för att underlätta. Men därefter, och det här händer då och då, valde föraren att åka i baksuget av ambulansen något som vi tycker är dålig stil, berättar Johan Löfstedt, yttre befäl på trafikpolisen i Umeå.

Erkände fortkörningen

En civil trafikpatrull kunde efter samtalet från RLC lokalisera ambulansen och personbilen på E4 söder om Sävar. Polis mätte förarens hastighet med laser och kunde konstatera att han körde för fort och stannades därför.

Löfstedt berättar att föraren blivit arg då han endast gjort detta för att underlätta för ambulansen. Men erkände efter att polisen berättat att de mätt hastigheten.

– Han erkände fortkörningen sa att det på ett sätt var olämpligt, säger Löfstedt.

Löfstedt: Haka inte på

Föraren fick behålla körkortet men en fortkörningsbot delades ut. Johan Löfstedt understryker också att det aldrig är okej att haka på utryckningsfordon under utryckning.

– Jag tror att vissa känner sig lite onåbara och räknar med att polisen inte får syn på en. Jag har upptäckt att när vi åker bråttom på jobb att allmänheten hakar på oss även när vi kör utan blåljus, då brukar jag slå på ljusen för att markera att de ska sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer