Foto: TT

Ville köpa björngalla – bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

Han ville köpa björngalla – och annonserade om det i en av Västerbottens lokaltidningar. Nu döms annonsören till dagsböter för artskyddsbrott.

Uppköp av björngalla från brunbjörn. Det efterfrågade en 27-årig Umeåbo i en annons i en lokaltidning i Västerbotten. Den publicerades i augusti månad 2012, och då sa han så här till samma tidning, som uppmärksammade annonsen:

– Jag hoppas att få tag i några och ge i present till en kompis hemma i Vietnam. Det ska vara bra mot bland annat blåmärken, och att dricka sprit blandad med björngalla sägs öka kroppens försvar och vara bra för många av kroppens organ. En björngalla räcker i många år för en hel familj vid normal användning.

Bryter mot artskyddet

Nu, tre år senare, kommer så domen. Umeåbon döms av Åklagarmyndigheten till 70 dagsböter på totalt 3500 kronor, enligt ett strafföreläggande. Anledningen till domen är att efterlysningen bryter mot artskyddet att erbjuda sig att köpa björngalla, detta för skyddet av arter av vilda djur och växter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer