Förskolan Pratbubblan i Vindeln utsågs för ungefär ett halvår sedan till en av landets fyra första antibiotikasmarta förskolor, i kampen mot antibiotikaresistens.
Idag är hygienrutinerna intrimmade och fungerar enligt plan. Så fort personalen märker att nån form av smitta är på gång så lägger man in en extra växel.
– Vi har jobbat ihop oss i arbetsgruppen och vi är snabba på bollen med information till föräldrarna så att även dom kan vidta åtgärder hemma. Så i år har faktiskt alla i personalen klarat sig från magsjuka, berättar Lina Westerberg, förskollärare och hygienombud.
”Slipper vabba”
Rektorn menar att projektet är positivt för alla i verksamheten.
– Både för vårdnadshavare som slipper vabba och för personalen och barnen. Dessutom har vi föräldrar som valt vår förskola bland annat för projektet ”Friskare förskola”. Så det är kul, säger Galatia Bolonassos Årebrand, rektor.
Folkhälsomyndighetens projekt ”Antibiotikasmart Sverige” kör nu igång med ytterligare en omgång och nu ska förskolan Pratbubblans rutinerade hygienombud informera och peppa kollegor på andra förskolor som också vill bli diplomerade som friskare förskola.
– Vi ska berätta om hur vi jobbar och stötta andra förskolor. Och det behövs eftersom vi fortfarande är den enda certifierade förskolan i Västerbotten. Men det är många kriterier som ska uppfyllas och det tar tid, säger Helena Sandström.
Så har förskolan fått ned smittspridningen
Så fort personalen märker att något är på gång desinficeras alla kontaktytor och barnens föräldrar meddelas att det kan vara smitta på gång. Och föräldrarna kan också meddela förskolan om till exempel ett syskon som inte går på förskolan har blivit smittat.
Om något barn kräks och man misstänker magsjuka separerar man det barnet från de andra barnen. Sedan ser man till att den drabbade ytan städas snabbt, så att inga barn råkar i kontakt med smitthärden.
Personalen kokar också alla nappar en gång i veckan, och vid sjukdomsutbrott får föräldrarna ta hem snuttefiltar och dylikt för tvätt.
Varje fredag finns också tid för reflektion över hur veckan varit och om det är någon misstänkt smittspridning på gång. Dessutom diskuteras smittläget på arbetsplatsträffar och planeringsdagar. Allt för att hålla hygienrutinerna levande.
Antibiotikasmart Sverige
Antibiotika räddar liv och behöver användas ansvarsfullt. Felaktig och överdriven användning av antibiotika gör att bakterier i allt snabbare takt blir motståndskraftiga. Detta innebär att fler infektioner blir svåra att behandla.
Bakterier kan spridas mellan människor, djur, via livsmedel och i miljön. Genom att förebygga infektioner och förhindra smittspridning kan behovet av antibiotika minska.
Källa: Folkhälsomyndigheten