Målgång i Vännäsby 2016 med Björksele SK. Foto: Vindelälvsloppet

Vindelälvsloppet blir till dagstafett

Publicerad

I morgon fredag, går Vindelälvsstafetten av stapeln. I år blir det en dagsetapp mellan Sorsele och Björksele för löpare och cyklister, efter att deltagandet blir lägre än tidigare år.

– Det blir fem lag, ett litet men taggat gäng så det känns väldigt bra, säger Leopold Sjöström, Vindelälvsloppets IF.

Efter att ha varit nedlagt i drygt tio år så återuppstod Vindelälvsloppet 2015. Planen för i år var att köra ett tredagarslopp mellan Ammarnäs och Vännäsby. Men efter två lyckade arrangemang så backar deltagarantalet i år och loppet görs i stället om till en stafett som tar plats endast under fredagen.

– Jag är lite förvånad, och kanske även lite besviken. Efter 2015 och 2016 kände vi att det fanns en mersmak men trots att vi kommit med flera alternativ har vi inte sett den respons vi velat. Varför det blivit så är något vi får sätta oss ned och fundera över i höst, menar Leopold Sjöström, eldsjäl bakom arrangemanget.

LÄS MER: Vindelälvsloppet satsar stort

Inte slutet för loppet

Enligt Leopold Sjöström kan det minskade deltagandet bero på att folk inte hunnit ta semester, men även på en nedgående trend av motionslöpare. Men han poängterar att planer för nästa är fortfarande på tapeten och att det här inte är slutet för loppet.

– Vi märker att själva grunden med Vindelälvsloppets varumärke fortfarande är starkt. Det är något många tycker om. Vår ambition är fortfarande att fortsätta utveckla konceptet med rejäla arrangemang på både sommaren och vintern med olika inslag.

I år lanserar Vindelälvsloppets IF en nyhet, Bike Vindelälven, en cykeltävling över 24 km med start i Sorsele och målgång i Blattnicksele, också den 30 juni i samband med Vindelälvstafetten.

– Vi märker ett ökat intresse för cykelarrangemang, och årets satsning blir ett testarrangemang som kommer att ge oss viktiga erfarenheter för framtiden, säger Leopold Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.