Foto: TT

Slutrökt hos Vindelns kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Vindeln anslutit sig till kommunerna som väljer att ha rökfri arbetstid för kommunanställda och för människor som vistas runt kommunala lokaler.

Det är slutrökt i Vindelns kommun, om det berättade P4 Västerbotten först. Beslutet togs i fullmäktige i juni, men möttes till en början av diskussioner både på förvaltningsnivå och facklig nivå. Men sedan juli månad har det trätt i kraft; kommunanställda, eller personer som vistas vid kommunens lokaler ska inte röka.

– Syftet är en signal och hur viktigt det är med folkhälsa hos våra anställda. Det är både personalhälsoperspektiv på det, men också ur våra brukares miljöer. Man ska inte behöva utsättas för passiv rökning om man inte vill, berättar Göran Dahle, HR-strateg på Vindelns kommun som fortsätter:

– Det pratades om det här med att man tappar arbetstid när man röker ju är samma sak som om ”Olle sitter och läser tidningen på jobbet”, men till slut förstod alla vad det egentligen handlade om – att främja hälsa.

Snus fortfarande okej

Det var länge funderingar kring vad beslutet skulle innebära och om personalen på något sätt skulle bevakas.

– De slutliga diskussionerna har handlar om en signal om att man värnar om människor, inte att försöka hitta en regel för att bestraffa. Vi vill uppmuntra rökfrihet, men man bryter inte mot någon ordningsregel. Men vill du röka så får du göra det på din fritid, säger Dahle.

Det pratades också om man skulle löpa linan ut och bli helt tobaksfria på arbetstid, men valde till slut att en rökfri policy.

– Att snusa är okej, säger Göran Dahle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.