Foto: TT

Vinterkräksjuka har tagit fart i länet – vilket märks på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan verkar ha fått en skjuts i veckan. Särskilt i Umeå märks att fler än tidigare sökt sig till Norrlands universitetssjukhus med symptomen.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark säger att ett av de sätt man märker av att fallen av vinterkräksjuka ökar är hur många sjuka som sökt sig till sjukhus.

– Är det mycket magsjuka så brukar det spilla över på sjukhusen och den här veckan har vi märkt fler fall inne på sjukhusen än tidigare veckor, särskilt i Umeå.

Smittspridningen ökar efter jul

När det gäller sökningarna på 1177 Vårdguiden så märks ingen dramatisk ökning den här veckan. Men säsongen är i gång och efter jul och nyår brukar fallen, både av vinterkräksjuka och av influensa, öka.

– De flesta tänker att smittorisken ökar under jul och nyår när man träffar mycket släkt och vänner, men det är snarare så att smittspridningen går ner då. Istället kommer den igång när folk är tillbaka på skolor, jobb och förskolor, säger Stephan Stenmark.

Fakta om vinterkräksjukan

  • Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.
  • Virus kan överleva länge i miljön och smitta från t ex textilier.
  • Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
  • Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.