Rapparen Cleo uppträdde under Visfestivalen. Foto: SVT/Karin Wiechel

Visfestivalen igång med pirater och hiphop

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen drog den årliga Visfestivalen på Holmön igång. Efter fjolårets lyckade satsning på att nå en yngre publik förlades Cleos framträdande, tillika huvudnumret, sist på kvällen. Men mest röj bjöd piratbandet Ye Banished Privateers på.

Det piratinspirerade bandet, som kallar sig folkpunkkollektiv, har nyligen släppt plattan ”First night back in port” och består av totalt drygt 20 musiker. Musikanterna i bandet har en tydlig antirasistisk och feministisk prägel, bland annat är det ”sjöhensvisor” istället för sjömansvisor de sjunger.

Men bandet drar sig inte heller för att framföra ballader rullade i tjära och krut. Den musikaliska inspirationen är irländsk och skandinavisk musik.

LÄS MER: Full rulle på Holmön under hemvändarvecka

– Vår strategi är rättfram: att med röj och musik snärja publiken till sång och dans. Det här är mer än ett band eller musik, det är lite skådespel och något för alla sinnen, citeras Piraterna i Visfestivalens program.

Och publiken på Visfestivalen uppskattade röjet på scen, efter en mer stillsam och vis-typisk inledning med Nippe Svensk och duon Erika & Sofia.

Erika och Sofia, singer/songwritersystrarna från Jämtland. Foto: SVT/Karin Wiechel

Cleo, som får ses som helgens dragplåster, ska avsluta kvällen. Rapparen som vuxit upp i Umeå har fått uppmärksamhet både för sin musik och sitt engagemang för rättvisa och jämställdhet. Hon är en av grundarna av musiknätverket Femtastic och kampanjen FATTA.

– Jag var på Holmön som barn och har starka minnen från ön och festivalen. Nu ska jag spela där själv, det känns så mäktigt, sa Cleo inför festivalen i programbladet.

Under eftermiddagen växlade vädret något med regnskurar, men lagom till kvällens spelningar sprack vädret upp, och kvällen bjöd publiken på solsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.