Volvo lastvagnar i Umeå kommer utöka produktionen från två- till treskift i sommar för att möta efterfrågan. Foto: TT / Rolf Höjer

Volvo anställer 300 personer i Umeå

Publicerad

Volvo lastvagnar i Umeå växlar upp produktionen för att möta en ökad efterfrågan. Det innebär att de nu behöver rekrytera 300 medarbetare. 

– Det ger framtidshopp, säger Malin Andersson, kommunikationsansvarig vid Volvo lastvagnar.

Från facket befarar man att skiftomställningen kan medföra problem för befintligt anställda.

Redan efter midsommar planerar Volvos fabrik i Umeå att ställa om produktionen från tvåskift till treskift. Det var Västerbottens-Kuriren först att berätta om. För att kunna bemanna alla skift måste omkring 300 personer anställas omgående.

– Vi behöver alla kompetenser egentligen: Ytbehandlare, svetsare, truckförare, underhåll ..., säger Malin Andersson.

Jobbannonsen ligger ute och arbetsgivaren har goda förhoppningar om att hitta kompetensen de söker.

– Vi anställde 230 personer förra hösten och då var det stort tryck på ansökningarna så vi har höga förväntningar om att det ska hålla i sig, säger Malin Andersson.

Hur känns det att kunna utöka produktionen?

– Otroligt roligt. Det ger lite framtidshopp.

Svår anpassning

Fackklubben IF Metall är i grunden positiv till utvecklingen, men ser också att satsningen medför vissa problem.

– Många kommer behöva omstrukturera sina liv, säger Gunnar Pettersson, vice ordförande för IF metall  på Volvo lastvagnar i Umeå.

Han menar att personer med ansträngda livssituationer, som till exempel ensamstående föräldrar, kan ha svårt att anpassa sig efter det nya treskiftet som kommer införas.

Gunnar Pettersson påpekar också att det finns risk för ökad coronasmitta för de redan anställda när 300 nya personer anställs.

– Vi hoppas att det är sköts så smittsäkert som möjligt, men det finns såklart risker att anställa så många personer samtidigt, säger Gunnar Petterson.

Malin Andersson säger att arbetsgivaren har rutiner framtagna med facket och skyddsombud för att minska risken för smittspridning.

– Det är ett jobb som pågår, vi gör allt för att undvika smittspridning, säger hon.

Hur hanterar det faktum att vissa anställda har svårt att byta skift?

– Finns det speciella behov så tar vi det individuellt med personen, säger Malin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.