Tanken är att Volvo ska minska sina utsläpp av växthusgasen koldioxid samtidigt som forskarna ska hitta en effektiv teknik för att tillverka drivmedel från skog.
I regionen finns det stora förhoppningar om att tillverka till exempel etanol och syntetisk diesel från skorgsråvara. Ett sätt att tillverka drivmedel från skog är genom förgasning. Det innebär att man först gör gas av skogsråvaran och därefter kan man välja vilken typ av drivmedel gasen ska omvandlas till.
Enligt Anders Nordin, professor i energiteknik vid Umeå Universitet, kan man få ut betydligt mer drivmedel genom förgasning än genom jäsning vilket är den metod som används i etanolpiloten i Örnsköldsvik. Därför försöker nu en grupp forskare vid Umeå Universitet hitta nya, smarta sätt att framställa själva gas från skogsråvara.
Bland annat söker man metoder för att förvandla flis till ett pulver som är möjligt att mata in i en förgasare på ett ändamålsenligt sätt. Dessutom undersöker de hur själva förgasningsprocessen ska bli så effektiv som möjligt.
För att industrin ska vara intresserad av biosyntesgas och förnyelsebara drivmedel så måste de framställas billigare än idag.
– Vi hoppas kunna sänka priset med 30 procent med den här nya tekniken, säger Anders Nordin.
Nu planerar Umeå Energi att bygga en forskningsanläggning i stor skala vid Volvo Lastvagnar. Tanken är att Volvo ska testa gasen som forskarna lyckas framställa från skogsråvara. Idag använder Volvo ungefär 1200 ton årligen av oljeprodukten gasol i samband med hyttlackeringen. Men nu vill företaget ersätta all gasol med gas från skog.
– Vi vet att fossila bränlsen kommer att bli dyrare, dessutom är det en ändlig resurs så vi ser det här som en framtida investering, säger Kjell-Arne Häggström, miljöchef vid Volvo Lastvagnar i Umeå.
Forskningsanläggningen har inte börjat byggas än, men Volvo har som mål att fabriken ska vara oberoende av fossila bränslen redan år 2009.