Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad Wiebke Jahns följare på Instagram vill se för bild av norra Sverige. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Wiebke flyttade från Berlin till Skellefteås inland – visar sin bild av norr på Instagram

Publicerad

Allt fler unga tyskar inspireras av Sverige och väljer att flytta hit. En av dem är Wiebke Jahn och hennes familj. De levde storstadsliv i Berlin, men valde att flytta upp till Västerbottens inland. Här visar hon livet i norra Sverige.

– Många är intresserade av att se hur det är att leva så långt norrut, säger Wiebke Jahn.

Wiebke Jahn och hennes familj ville slippa stressen och den strikta barnuppfostran enligt henne genomsyrar Tyskland.

Till en början var hennes Instagram till för familj och vänner i Tyskland, men intresset för Wiebkes natursköna bilder och livsstil blev snabbt större och idag har hon nära 60 000 följare.

Jakten på invånare i norr

– Det är många som är intresserade av att se hur det är att leva så långt norrut i Europa. Det är inte bara tyskar, utan också följare från Scweiz och Frankrike, men också Kanada och Alaska, säger Wiebke Jahn.

Romantisk bild av norra Sverige

På Instagram visar hon bilden av norra Sverige som ödslig och vacker. Hon bor i utkanten av Burträsk med närmaste grannen några hundra meter bort.

– Tyskar har en bild av att Sverige är som ”Barnen i Bullerbyn”. De flesta tror att hela Sverige ser likadant ut. För dem slutar Sverige vid Stockholm, säger hon och fortsätter:

– Därför är det så roligt att visa hur det ser ut här. Att vi har så häftig natur och kraftig vinter, men också midnattssol.

Överraskar följarna

Det är inte enda bilden hon ger utav Sverige. I sin podd berättar hon och kompisen öppet om hur Sverige fungerar.

– Många blir förvånade när de får höra hur digitaliserat Sverige är. Och när de får höra om skjutningar i södra Sverige. Den bilden finns inte med i deras Bullerby-bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på invånare i norr

Mer i ämnet