Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Gerklevs häst Cubata blev svårt skadad när den blev attackerad av en hund på travbanan. Foto: Privat

Wilma Gerklevs häst attackerades av hund på Umåkers travbana: Fullständigt söndertuggad

Uppdaterad
Publicerad

Wilma Gerklev tränade sitt tvååriga sto Cubata på travbanan i Umeå – då hästen plötsligt attackerades av en aggressiv hund.

Hunden bet och slet i hästen under lång tid – tills stoet föll till marken.

– Det är bara ren tur om hon överlever det här, säger Wilma Gerklev.

Det var på tisdagen som Wilma var ute och tränade med sitt sto. De joggade runt i trav på travbanan då det plötsligt small.

–  Från ingenstans kom det en hund. Jag fattade inte vad som hände. Den sprang efter och försökte bita tag i magen och i benen på hästen, säger Wilma Gerklev.

Till slut lyckades hon få in ”Cuba” i stallet, men hunden fortsatte sin attack.

– Hunden bara fortsätter att hugga tills hästen ramlar ihop, hon kunde inte stå längre. Hästen är helt söndertuggad i princip, säger Wilma.

Hundägaren hamnade under hästen

Hundägaren kom in till stallet och kastade sig över hunden, i samma veva som hästen föll. Hundägaren hamnade under hästen och fick föras med ambulans till sjukhus. Till slut lyckades man släpa ut den aggressiva hunden ur stallet och stänga in den.

Polisen kallades till platsen. En anmälan om grov skadegörelse har upprättats.

Oklart om det går att rädda hästen

Hästen vårdas i Ultuna utanför Uppsala av veterinärer och det är ännu oklart hur det ska gå med hästen.

– De undersöker henne för fullt. Det är först efter det som det går att avgöra om det går att göra något. Man måste ju väga in vad hon får för liv efteråt.

Länsstyrelsen har omhändertagit hunden och ska utreda vad som ska hända med den. Innan beslut tas ska polis göra ett mentaltest av hunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.