Bröderna Robert och Richard Molander. Foto: SVT.

Zombie-serie blev dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Barnkanalens Zombie-serie som spelades in i Åsele har nu mynnat ut i en bakom-kulisserna dokumentär. Gjord av två av seriens skådespelare.

Bröderna Robert och Richard Molander kallar sig Creative Brothers. Dom kommer från Åsele och är i och för sig filmare båda två men i Barnkanalens Zombie-serie är dom i första hand skådespelare. Robert spelar en Zombie-receptionist med ett komplicerat förhållande till sin telefon och Richard spelar den kanske mest fruktade av dom odöda i serien.

– Jag är bajszombien! Alla vet vem jag är nu! I alla fall här. Jag är en zombie som går på toa och är bajsnödig, skrattar Richard.

Men eftersom dom i grunden är filmare började dom under pauser att dokumentera delar av inspelningen.

– Och det där bara rullade på och så blev det bara tjockare och tjockare material. Men det var inte planerat att det skulle bli en halvtimmes film, berättar Robert Molander.

Gömde kameran i plastpåse

Premiärvisningen av ”Bakom Zombie” som brödernas dokumentär heter, var förstås på hemmabiografen i Åsele. Och att göra en dokumentär om en inspelningen som man samtidigt är skådespelare i, har inte varit helt lätt.

– Den här teveinspelningen skedde ju och den skulle ju inte störas bara för att man vill göra en bakom kulisserna. Så det var ju ett samspel där, säger Robert.

– Vi filmade mellan scenerna och gömde kameran i nån plastkasse i nåt hörn, och sen när man inte var med i nån scen så kutade man och hämtade kameran igen, skrattar Richard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.