Misshandlad, skräckslagen och desperat försökte 14-åringen via sms att få både föräldrar och andra närstående att swisha pengar i fyrsiffriga belopp till en av förövarnas bankkonto. Foto: Ur polisens förundersökning

14-åring hölls fången och utpressades på tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den 14-årige Sundsvallspojken hölls fången i en lägenhet och tvingades be närstående och vänner till honom att swisha tusentals kronor till förövarna. Under tiden utsattes han för tortyrliknande misshandel bland annat med olika verktyg.

I dag startade rättegången i Sundsvalls tingsrätt som bland annat handlar om människorov och grov utpressning.

På de åtalades bänk sitter fyra unga män i åldrarna 16-21 år, åtalade för en rad brott med flera olika målsägare – varav utpressningen är den allvarligaste åtalspunkten. Bara en av de fyra ska ha varit bekant med 14-åringen sedan tidigare.

– Det handlar om ett utdraget förlopp där målsäganden befunnit sig i en mycket utsatt situation, säger vice chefsåklagare Karin Everitt till SVT.

14-åringen var tillsammans med flera andra ungdomar hemma hos en kompis i en lägenhet i Sundsvall en dag i mitten av september i år.

– Kompisens pappa var utomlands och det fanns inga vuxna i lägenheten, säger Karin Everitt.

Sms i panik

Plötsligt dök den nu åtalade 21-åringen upp och började prata med 14-åringen om en skuld som skulle betalas tillbaka, enligt vad en av de övriga åtalade säger i förhören var skulden påhittad.

21-åringen drog in 14-åringen i sovrummet och började misshandla honom med slag i ansiktet, enligt 14-åringen själv totalt runt 30 slag. Under misshandeln satt 14-åringen fastspänd med ett bälte i en stol och kunde inte röra sig.

21-åringen krävde att hans offer skulle kontakta vänner och närstående och få dem att swisha pengar till ett konto som tillhör en av de övriga misstänkta.

14-åringens sms är desperata: ”Snälla svara snabbt har inte mycket tid på mig”...”Förlåt att jag stressar”...”Snälla gör det nu på en gång så får jag gå hem sen”...”Snälla nu”...”Skicka en screenshot på att du swishat”.

Totalt 10 000 överfördes

Från att först ha begärt och fått 1 500 kronor överförda höjdes beloppen – först till det dubbla, sedan till 4 000 och till sist 7 000 kronor. Totalt fördes 10 000 kronor över till kontot under det att 14-åringen misshandlades genom att huggas i benet med en skruvmejsel och skruvas i handen med en skruvdragare som 21-åringen letat fram i lägenheten.

14-åringens närstående larmade polisen som ryckte ut till lägenheten och grep de misstänkta.

– Det är lätt att förstå att situationen måste ha varit mycket skrämmande för målsäganden, säger Karin Everitt.

Larmet orsakade ett stort polispådrag Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Rättegången pågår i fyra dagar.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.