15 av 24 tjänster vid Riksarkivets kontor i Ramsele hotas. Foto: Thomas Sundberg/SVT

15 jobb hotas i Ramsele när Riksarkivet måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Riksarkivets organisation genomgår stora och kostsamma förändringar. För landsarkivet i Ramsele kan det betyda att en majoritet av jobben försvinner.

Hela 15 av totalt 24 arbetstillfällen vid Riksarkivets kontor i Ramsele ser ut att försvinna om nuvarande förslag om nerdragningar genomförs. Enligt förslaget berörs samtliga tolv landsarkiv men inget lika hårt som det i Ramsele. Redan ifjol minskade antalet anställda vid Riksarkivet med 50 personer.

– Vi har inte råd med den här bemanningen utifrån de kostnader som vi har. Idag ligger ett förslag på en ny organisation som betyder att vi fortsätter att minska personalen på våra tolv verksamhetsplatser i Sverige och en av dem är Ramsele, Säger riksarkivarie Karin Åström Iko.

Dyr omorganisation

Anledningen till att Riksarkivet tvingas till besparingar handlar om att myndigheten ska moderniseras och att flera arkiv i Stockholm ska flyttas. Bara flyttkostnaderna som beräknas hamna på 15 miljoner kronor ska rymmas inom myndighetens budget.

– Vi har begärt extra pengar för bland annat arkivflytten men vi har tyvärr inte fått några, säger Karin Åström Iko.

Tjänster flyttas eller försvinner

Av de 15 tjänster som ser ut att försvinna från Ramsele kommer fem att hamna vid riksarkivets kontor i Fränsta och en vid kontoret i Härnösand. Övriga nio tjänster försvinner helt. Kvar i Ramsele finns då totalt nio tjänster.

– Jag tycker att det är bedrövligt. på en sådan här liten ort. Alltså ta 15 tjänster från Ramsele. Det är ju ungefär, säg 2 000-3 000 jobb i Stockholm, säger Ramselebon Ulla Sidén.

Hör mer om hur Ramseleborna reagerar på förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.