16 335 namn lämnades i kampen för länets akutsjukhus

Över 16.000 namnunderskrifter för tre akutsjukhus i länet

Publicerad

16.335 namn fanns på listan med krav på tre akutsjukhus i Västernorrland. Namnunderskrifterna överlämnades på tisdagen till Ewa Back (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

  – Ja, det är verkligen ett stort engagemang och det är beundransvärt. Däremot betyder det inte att det blir lättare att rekrytera läkare. Men det är bara att kämpa på, säger Ewa Back (S).

Viktig fråga

Under lunchuppehållet på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde fick ordförande Ewa Back(S) ta emot listorna av örnsköldsviksbon Mathias Westin, som står bakom namninsamlingen.

– Vi har hållit på sedan augusti och samlat in namn och det är folk från hela länet som skrivit under, berättar han.

Kravet som ställs är att det ska finnas tre akutsjukhus i länet.

– Vi vill berätta för politikerna att det är det löftet vi har fått och att frågan fortfarande är viktig, menar Mathias Westin.

Befolkningen orolig

Eftersom det finns olika definitioner av vad som är ett akutsjukhus beskriver han tydligt vad som menas i samband med namnunderskrifterna. Kravet är att de tre akutsjukhusen ska ha akut kirurgi, akut ortopedi, akut medicin, IVA, röntgen, lab, dialys, bb, förlossning, och barnklinik, bland annat.

– Politikerna säger att de inte har tagit något politiskt beslut om att lägga ner i Örnsköldsvik, men befolkningen är orolig, säger Mathias Westin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer