Foto: SVT/TT

Okänt stöd till Svenska Akademien – miljoner från svenska företagare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien som anses god för miljarder får, via Bolagsverket, miljonstöd från svenska företagare.
– Om svenska staten anser att akademiens verksamhet behöver stöd så borde det gå över statsbudgeten, säger Jan-Erik Iversen, företagare i Sundsvall.

I kölvattnet av skandalen kring den så kallade ”kulturprofilen” har Svenska Akademien satts under lupp. Nu riktas kritik mot de stora och för många okända utbetalningarna från Bolagsverket. Det rör sig om 179 miljoner de senaste elva åren.

”Smygskatt på Sveriges företagare”

Det rör sig om pengar som landets myndigheter, men framför allt Sveriges företagare, fått skjuta till i form av kungörelseavgifter på Bolagsverkets hemsida. Så sent som förra året fick akademien 14 miljoner från Bolagsverket.

– Jag ser det som en smygskatt på Sveriges företagare. Det är ett otidsenligt system som borde ses över. Det kan inte vara en uppgift för Sveriges företagare att finansiera akademiens verksamhet, säger förre riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (M).

Från tidning till E-tjänst

På 1700-talet fick Svenska Akademien uppdraget att publicera lagstadgade kungörelser i Post och Inrikes Tidningar. Akademien fick då tillgodoräkna sig annonsintäkterna från tidningen.

Men för 15 år sedan såg regeringen över reglerna. Ett nytt avtal gav Bolagsverket uppgiften att publicera kungörelserna på sin sajt, medan Svenska Akademien fick inkassera merparten av pengarna. Tidningen flyttade in på Bolagsverkets sajt som  e-tjänst, avtalskonstruktionen syftade till att säkra akademiens inkomster.

Företagare betalar

Eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet så är det i praktiken Sveriges företagare som betalar merkostnaden via de kungörelseavgifter som tas ut.

– Det känns inte rätt. Om svenska staten anser att akademiens verksamhet behöver stöd så borde det gå över statsbudgeten. Det kan inte vara företagarnas uppgift att hålla akademien under armarna, säger Jan-Erik Iversen som är företagare i Sundsvall och aktiv i organisationen Företagarna.

Hemlig redovisning

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgörelsen utan hänvisar till den regeringsproposition från 2005 som lade grunden till avtalet. 

Svenska Akademien ständiga sekreterare Sara Danius skriver i ett mail: ”Då vi har beställt en advokatutredning, som undersöker Akademiens samröre med den s.k. kulturprofilen, kan vi dessvärre inte tacka ja till medieförfrågningar.”

Svenska Akademiens redovisning är hemlig men sammanslutningen bedöms vara god för miljardvärden i aktier och fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet