Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
21-åringen träffades både i axeln nära nacken och mitt på kroppen, men överlevde. I dag vittnade han i rättssalen – hör hans juridiska ombud i klippet. Foto: Ur polisens förundersökning

21-åringen besköts i Bosvedjan – vittnade i rätten: ”Ren tur att han lever”

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man hade tillsammans med två vänner precis satt sig i en parkerad bil i Bosvedjan i Sundsvall en kväll i december i fjol, när de utsattes för en skottlossning.

Under fredagens rättegång i Attunda tingsrätt i Sollentuna vittnade brottsoffret om händelsen.

När den stora rättegången kring gängkriget i Sundsvall fortsatte hördes bland annat 21-åringen som målsägare vid skjutningen i Bosvedjan.

Enligt polis och åklagare var det den första väpnade uppgörelsen i Sundsvall mellan de båda kriminella nätverk som strider om knarkhandeln i stan.

Knarkkriget i Sundsvall

21-åringen hade festat med sina vänner och beslutade att åka till en kompis lägenhet för att byta om. De satte sig i bilen som var parkerad i Bosvedjan och plötsligt blev de beskjutna.

De kunde inte se gärningspersonen, bilen eller någonting annat.

Mannen berättade för de andra kompisarna att han hade träffats av flera skott, inklusive ett i axeln och ett i nedre delen av ryggen. De körde honom till akuten och han stannade där i två till tre timmar, trots att vårdpersonalen informerade honom att han måste stanna kvar där i några dagar. 

– Jag kunde inte sitta still, jag ville bara därifrån, säger han.  

”Det var en skrämmande situation” 

Han förklarade att händelsen gjorde honom mycket rädd och chockad. Skjutningen har påverkat hans liv – han kunde inte träffa sin familj som vanligt, var rädd och försiktig, och undvek att röra sig fritt i Sundsvall. 

Brottsoffret berättade även att polisen har stoppat honom vid flera tillfällen efter skjutningen. 

– Polisen har stoppat mig flera gånger i Sundsvall, de brukar säga ”Det är du som blev skjuten i rumpan.” Jag skäms! Det är inte roligt att bli känd för en sådan händelse. 

21-åringen är också själv misstänkt för inblandning i gängkonflikten i Sundsvall. Han och flera andra personer är misstänkta för försök till mord i Sidsjö i Sundsvall i juli år då två unga pojkar från det rivaliserande nätverket skadades svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet