Så gick slaget vid Selånger till – steg för steg. Jack Rönström förklarar händelserna från Sundsvalls hamn till sista striden. Foto: SVT

300 år sedan rysshärjningarna i Sundsvall – 22 dödades i slaget vid Selånger

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen dånar två 1700-talskanoner i salut från Norra berget – det har gått 300 år sedan slaget vid Selånger och historieentusiasten Jack Rönström vill uppmärksamma händelserna som blev slutet på det stora nordiska kriget.

I maj 1721 intog stora ryska trupper Sundsvall. Invånarna kunde inte annat än fly. Till sin hjälp hade de en mindre skara svenska karoliner och några frivilliga Sundsvallsbor.

– Det är inte många som känner till det här slaget, det är därför jag vill uppmärksamma det nu, säger Jack Rönström.

Iklädd tidstypisk karolineruniform kommer han att skjuta salut från Norra berget på 300-årsdagen av slaget i och utanför Sundsvall 1721.

Rysshärjningarna

Händelserna räknas in i vad som kommit att kallas ”rysshärjningarna”. Ett antal räder som ryssarna gjorde längs Sveriges kust åren 1719 – 1721. Den sista plundringsresan gick till Sundsvall.

– Ryssarna hade order om att inte bränna några kyrkor eller klocktorn och inte heller skada civilbefolkningen. Och så blev det. Allt annat brändes och plundrades innan de återvände till Ryssland, säger Jack Rönström.

Räden i Sundsvall blev den sista och efter det slöts en fred mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.