Kolibakterier, som kommer från jorden, tros ha kommit in i reservoaren genom en spricka i samband med kraftigt regn. Och enda sättet att inspektera om så verkligen är fallet är att tömma ut 600 kubikmeter vatten och gå in i reservoaren. Och hur dyrt det blir att åtgärda problemet är helt upp till vad dom hittar under inspektionen.
– Själva undersökningen kostar runt 100 000. Åtgärderna kan ju bli upp mot miljonen, men vi vet ju fortfarande inte, säger Tomas Larsson avdelningschef på Mittsverige vatten.
Reservoaren kan enklast beskrivas som ett nergrävt vattentorn vars syfte är att förvara och hålla rätt tryck i vattenledningarna in till Sundsvall. Nu har man kopplat sig förbi reservoaren och styr vattentrycket med pumpar medan inspektionen pågår. Nått som är komplicerat men som inte påverkar vattenkvalitet.
När kan det här vara åtgärdat?
– Ambitionen är att inspektionen ska bli kvar i dag, så vi kommer att jobba på under natten. Men innebär det någon sorts åtgärd kanske det betyder att vi måste köra vattenförsörjningen på det här sättet en längre period. Beroende på vilken åtgärd vi behöver göra, säger Tomas Larsson.