Foto: SVT

72 farliga järnvägsövergångar i Västernorrland

Publicerad

Det finns över 1 100 helt obevakade järnvägsövergångar runt om i landet där sikten är för dålig. Det berättar Uppdrag granskning i SVT1 kl 20:00. En stor del av övergångarna finns i Västernorrland.

2014 omkom två personer på en järnvägsövergång i Fränsta. 2007 dog en man i en traktor på järnvägsövergången utanför Ljungaverk. Det sker årligen en lång rad olyckor eller tillbud på obemannade järnvägsövergångar, några med dödlig utgång. Under 2018 dog 21 personer i tågolyckor runt om i landet.

Av landets omkring 3 500 obevakade järnvägsövergångar har en tredjedel så dålig sikt att det bryter mot Trafikverkets egna riktlinjer. Kravet är att man ska ha tio sekunder på sig att se tåget innan det når övergången.

Farliga övergångar i Västernorrland

SVTs Uppdrag granskning har tittat på ”Dödsfällorna på järnvägen” och det visar bland annat att minst 10 personer har omkommit på järnvägsövergångar med allvarliga säkerhetsbrister de senaste fem åren.

Av de över 1 100 övergångarna där sikten anses vara för dålig finns 72 stycken i Västernorrlands län. Det handlar om både bilpassager och övergångsställen och de finns utspridda över järnvägsnätet i hela länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.