80 år sen skotten i Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu 80 år sen militären sköt skarpt mot demonstranter i Ådalen, och dödade fem personer. I morgon uppmärksammas händelsen på plats vid monumentet i Lunde.

Dramat på eftermiddagen den 14 maj 1931 blev kulmen på de så kallade Ådalshändelserna.

Det var i protest mot hotet om sänkta löner och att arbetsgivarna hyrde in strejkbrytare som flera tusen människor tågade i en spontan demonstration från Frånö Folkets hus de fem kilometerna till Lunde, där strejkbrytarna inhysts.

Militär fanns utposterad för att upprätthålla ordningen. När demonstrationståget nådde Lunde sköt befälhavaren, kapten Mesterton, flera varningsskott i luften och ropade tre gånger ”I lagens namn halt eller jag skjuter!”.

Men den uppretade folkmassan fortsatte framåt.

Till slut gav Mesterton order om skarp eldgivning. Tanken var att det skulle skjutas skrämskott i marken för att få stopp på demonstranterna. Men den upphetsade stämningen gjorde att soldaterna tappade kontrollen och sköt skarpt rakt in i demonstrationståget.

Fem personer – varav en ung kvinna som inte deltog i tåget utan stod på en tomt och tittade på – dödades, och fem skadades svårt.

Händelsen väckte en oerhörd bestörtning i hela landet och satte djupa spår i den politiska utvecklingen i Sverige.

Året efter bildade Per-Albin Hansson en socialdemokratisk regering, och därefter satt socialdemokraterna vid makten praktiskt taget oavbrutet i 44 år.

På lördagen uppmärksammas 80-årsminnet av händelsen.

Bland talarna märks Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly och Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén.

På plats finns också SSU Västernorrlands 18-årige ordförande Niklas Säwén, som deltar i högtidlighållandet av Ådalshändelserna för första gången.

– Det känns mäktigt att få vara med och uppmärksamma en så stor och betydelsefull händelse. Det är inte bara en stor och viktig händelse för arbetarrörelsen, utan jag tycker faktiskt också att den borde kännas viktig för alla västernorrlänningar, säger Niklas Säwén till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.