82-årig jägare vann strid om skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

Såväl polisen som en läkare har ansett 82-åringens vapeninnehav som olämpligt, men nu får han tillbaka sina skjutvapen efter att ha tagit tvisten till förvaltningsrätten.

Det var förra sommaren som polisen omhändertog mannens jaktvapen sedan en läkare på en geriatrisk mottagning anmält hans vapeninnehav som olämpligt.

Det här blev inledningen på en tvist som nu avgjorts i förvaltningsrätten. Den 82-årige mannen som varit jaktledare i Örnsköldsvikstrakten i många år har tagit strid för att få behålla vapnen. Polisen har dock hänvisat till läkarens anmälan och har i förvaltningsrätten ansett att beslaget borde bestå.

Men förvaltningsrätten går på 82-åringens linje. Det finns bara en anmälan om olämplighet från läkaren men saknas uppgifter om varför mannen skulle vara olämplig. Det saknas diagnoser och uppgifter om medicinering. Att bara anmäla en person som olämplig räcker inte, menar förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.