Minneshögtid för offren i Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

Skotten i Ådalen då fem demonstrerande arbetare sköts till döds av svensk militär uppmärksammades vid en minneshögtid vid Minnesmärket i Lunde på lördagen.

Ett hundratal personer hade samlats vid Minnesmärket i Lunde där en minneshögtid för offren för skotten i Ådalen genomfördes vid lunchtid på lördagen. Transportarbetareförbundets förbundsordförande Lars Lindgren var högtidstalare.

– Han höll ett engarerande tal om det som orsakade händelserna 1931, berättar Eva Olofsson som deltog i högtiden.

Det är 85 år sedan militären sköt skarpt mot demonstranter i Lunde i Ådalen. Fem människor dödades och fem skadades svårt. På årsdagen uppmärksammas tragedin som gav eko över hela landet och även i övriga Europa.

Ytterligare en manifestation för att uppmärksamma händelserna i Ådalen 1931 arrangeras under lördagen. Det är Ådalsmarchen mellan Frånö och Lunde som genomförs av en rad fackföreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.