Aggressiv marknadsföring av spel

Uppdaterad
Publicerad

Spel på nätet undgår nästan ingen idag, marknadsföringen är aggressiv och det är inte ovanligt att de som fastnar i spelfällan drabbas av skulder i miljonklassen.

Äger man en tv eller radio har man med största sannolikhet märkt hur spelbolagen försöker fånga ens intresse. Spel är för de flesta förströelse för stunden men för fyra-fem procent av befolkningen, enligt Folkhälsomyndighetens siffror, ett svårt missbruk med enorma konsekvenser som följd. Peter från Sundsvall, som egentligen heter något annat, är en av de drabbade.

– Spelmisbrukare har jag varit sedan jag fick mitt första jobb när jag var 18 år, berättar han.

Spelat bort hundratals tusen

Peter kan inte säga hur mycket han spelat bort men det handlar om hundratals tusen kronor.

– Ärligt talat har jag ingen koll på hur mycket det är men det är mer än så, konstaterar han.

Till Sundsvalls kommuns avdelning för budget och skuldrådgivning kommer folk med stora ekonomiska problem och spelskulder är ett problemområde.

– De vi hjälper och går vidare med, där finns det ingen normal lösning, det är mer eller mindre omöjligt att betala tillbaka de pengar det handlar om, säger skuldrådgivaren, Hans Broqvist och berättar att det inte är så ovanligt att skulderna uppgår till mellan en halv och en miljon kronor.

Flera söker skuldsanering

Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen svenskar med svårt spelberoende minskat något från 2014 till 2015 men Hans Broqvist och hans kollegor på skuldrådgivningen tycker att de svåra fallen som kräver skuldsanering blir fler.

– Vi får regelbundet in nya människor som satt sig i skuld genom att de spelat för mycket, förklarar han.

Tillgängligheten i nätspelen är det stora problemet, spelen är tillgängliga 24 timmar om dygnet och med några få knapptryck kan man spela bort halva lönen.

– Det går så fort jämfört med förr när man hade stryktipset en gång i veckan, idag är det bara att fortsätta spela, säger Hans Broqvist.

Insikt om missbruk

Skuldsanering kan man bara få en gång i livet och kravet är att man är motiverad och har fått insikt om sitt missbruk. Spelmissbrukaren Peter är spelfri sedan 21 månader och han konstaterar att självinsikt är helt nödvändig.

– Du måste erkänna för dig själv att du har problem, det är den stora punkten, har du gjort det har du tagit ett stort steg för att tillfriskna, sedan är det mycket jobb och det fortsätter fram tills man slutar andas, så länge är jag spelmissbrukare, om än nykter spelmissbrukare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.