Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren om tingsrättens friande dom Foto: TT

Åklagaren om domen mot man som försökte köpa barn: ”Jag tänker överklaga”

Publicerad
Åklagare Anders Tordai konstaterar att Solna tingsrätt gjort en annan bedömning än han när det gäller den åtalade pedofilen från Höga kusten. Bland annat gällde det den rekvisita mannen hade med sig till hotellrummet. Tingsrätten å sin sida anser att faran för att brottet skulle fullbordas var liten.

Den 36-årige mannen greps efter att en kvinna han chattat med om att få köpa ett barn för sex, kontaktade polisen. Han åtalades bland annat för förberedelse till grov våldtäkt och barnpornografibrott, men friades på den punkten.

Vad hade krävts för en fällande dom?

 – Ja, det kan man fundera på. Det hade kanske blivit en fällande dom om kvinnan hade ringt polisen i ett senare skede (den kvinna som mannen från Höga kusten tagit kontakt med på ett chattforum, SVT:s anm.). Alltså när den gärning som jag påstår är en förberedelsegärning hade vidtagits redan.

Åklagaren anser att pengarna som mannen hade med sig till hotellrummet var en förutsättning för att brottet skulle kunna genomföras och att kameran, stativet och kondomerna var i syfte att användas vid brottet.

Har sökt fler barn

Tingsrätten å sin sida menar att föremålen som hittades i hotellrummet var ”helt vardagliga föremål” som skulle kunna användas till vad som helst.

Har mannen kontaktat andra personer för att förse honom med ett barn?

 – Ja, det har framkommit. Det finns flera åtalspunkter som tingsrätten ogillat som handlar om stämpling till grov våldtäkt mot barn, säger Anders Tordai.

Tänker överklaga

– Han har kontaktat andra men inte kommit så långt som i det fallet när polisen grep honom, fortsätter åklagaren.

Många har reagerat på den här domen i sociala medier. Är lagstiftningen i otakt med människors uppfattning om brottet?

 – Om några personer reagerar betyder då det att det är fel eller krävs det att flera reagerar, det kan man ju fundera på. Jag tycker personligen att tingsrättens dom är fel så jag tänker överklaga den, säger Anders Tordai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försökte köpa barn att våldta

Mer i ämnet