Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anna Malmros, verksamhetschef Kök och restauranger Region Västernorrland, om hur det kunde bli rå kyckling i matlådorna.

Vårdtagare fick rå kyckling i sina matlådor

Publicerad

Ett 50-tal brukare i Sollefteå fick matlådor med en kycklingrätt som inte var helt genomstekt. De som ätit av rätten får nu extra medicinsk tillsyn.
– Vi ser mycket allvarligt på händelsen, säger Anna Malmros, verksamhetschef Kök och restauranger Region Västernorrland.

Det var under lördagen som Sollefteå kommun fick veta att matlådor med otillräckligt tillagad kyckling skickats ut till äldre och funktionshindrade i kommunen.

Ansvarig för matlådorna är Regionens storkök som samarbetar med Sollefteå kommun. Anna Malmros är verksamhetschef för Kök och restauranger i Region Västernorrland. Kommunen uppmärksammades på problemet via Henrik Asserby, som var en av de som fick den råa kycklingen i sin matlåda.

– Det var en brukare som upptäckte det och larmade. Han la ut ett Facebookinlägg där han taggade Sollefteå kommun, berättar hon.

Krisberedskap

När det inträffade kom till kommunens kännedom kallades de cirka 50 matlådorna tillbaka och ersattes med annan mat. Då hade uppskattningsvis femton personer ätit av maten.

– Jag satte igång en slags krisberedskap. Det gäller ju att försöka hantera situationen så fort som möjligt och vidta nödvändiga åtgärder, säger Anna Malmros.

Salmonella

Det är väl känt att man inte ska äta rå eller dåligt tillagad kyckling eftersom köttet kan innehålla bakterier som kan orsaka svår magsjuka eller salmonella. Det är trots allt väldigt ovanligt att sånt här händer, enligt Anna Malmros.

– Vi har så väl utarbetade rutiner med temperaturkontroller och annat. Så därför har vi startat en utredning för att ringa in vad som har brustit.

I dagsläget har man ingen kännedom om någon som insjuknat.

Om salmonellainfektion i Sverige

Visa

I Sverige är färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa, där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella. I flertalet europeiska länder (dock inte Norge, Finland och Sverige) är Salmonella Enteritidis från ägg och kyckling ett särskilt stort problem.

I Sverige rapporteras cirka 3 000 fall per år, varav cirka tre fjärdedelar är utlandssmittade.

Källa:Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer