Älgen hade gått genom isen mitt ute på Ramselesjön och möjligheterna att kunna rädda den bedömdes som små. Men dramat slutade lyckligt. Foto: privat

Älg som gått genom isen kunde räddas

Uppdaterad
Publicerad

En älg som gått ner sig i en vak på Ramselesjön nordväst om Sollefteå under torsdagsförmiddagen kunde räddas. – Den verkar vara vid god vigör, säger Ulf Lindström, inre befäl vid Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen.

Oddsen för räddningsinsatsen för det stora djuret var annars dåliga på förhand. Älgen hade gått genom isen nästan mitt ute på Ramselesjön och kämpade för att ta sig upp. Inledningsvis dock utan framgång.

– Det är ett svårt läge. Vi brukar försöka göra öppningar i isen in mot land, men älgen är väldigt långt ute. Jag vet inte riktigt hur det här ska gå, sa Ulf Lindström när SVT nådde honom vid elvatiden på torsdagen.

Lyckligt slut

Ett par timmar senare kunde han rapportera att insatsen ändå fått ett lyckligt slut.

– Älgen är uppe ur vaken, inne på land och vid god vigör, säger Ulf Lindström när SVT ringer tillbaka.

Tog sig upp ur vaken

Hur gick det till?

– Vi försökte med lite av varje. Lade ut stegar och försökte närma oss den för att på så sätt skrämma den och få den att försöka ta sig in mot land. En av mannarna vidrörde den till och med. Och det visade sig att det inte var så stort vattendjup just den den gått ner sig, utan den stod på sjöbotten. Till sist lyckades den ta sig upp på isen och sedan in till land.

Privatpersoner som följde dramat från land lyckades fånga älgen på bild både ute i vaken och senare när den välbehållen lyckats ta sig iland och vidare in i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.