Foto: Bertit Roald/TT

Alla linjer på Sundsvalls gymnasium blir högskoleförberedande

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska även de som går en yrkesförberedande linje på gymnasiet få grundläggande högskolebehörighet.

Tidigare fick elever på yrkesprogrammen vid Sundsvalls kommunala gymnasium lägga till kurser för att få grundläggande högskolebehörighet. Men från och med i höst kommer dessa kurser att ingå i det ordinarie kursutbudet. Eleverna måste istället göra ett aktivt val för att välja bort dessa kurser om de så önskar.

– Vi vill inte stänga dörrar för några av våra elever, därför gör vi den här satsningen. Alla som väljer ett yrkesförberedande program ska känna att dörrarna står öppna till vidare studier om man vill, säger Lisa Tynnemark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Kan påverka valet

Eftersom alla teoretiska program redan är högskoleförberedande kommer alltså alla linjer vid Sundsvalls kommunala gymnasium att vara högskoleförberedande.

Lisa Tynnemark tror att möjligheten till högskolebehörighet kan påverka elevers val av program.

– Det vore olyckligt om någon väljer bort ett program som man vill gå bara för att det inte är högskoleförberedande. Från och med i höst kan man få både yrkesförberedande och högskoleförberedande i ett och samma program, säger Lisa Tynnemark.

Den 15 maj är sista dagen att välja gymnasieprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.