”Alldeles för lite sälar får skjutas”

Uppdaterad
Publicerad

30 sälar får skjutas i Västernorrland. Alldeles för lite, säger Hans Frölander, yrkesfiskare i Timrå. Han tror ändå inte att alla kommer att skjutas, eftersom reglerna för skyddsjakt är så krångliga.

–30 sälar är alldeles för lite. Det skulle vara vara 3000, säger Hans Frölander, yrkesfiskare vid kusten utanför Timrå.

Sälbeståndet växer i Sverige. Det hotar kustfisket och skapar en konflikt mellan fiskare och sälar. Eftersom sälar kan trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken för fiskare ger Naturvårdsverket tillstånd till skyddsjakt på vikare, gråsäl och knubbsäl för att förebygga allvarliga skador. Gråsälen får skjutas från miten av april till årets slut.

”Konstiga regler”

– Sälen ökar med 10-15 procent varje år. När vi åker ut med båten har vi 18-20 sälar efter oss varje gång, säger Hans Frölander.

Trots att han anser att tilldelningen på 30 sälar är alldeles för liten, tror Hans Frölander inte att så många kommer att skjutas.

– Reglerna har blivit så konstiga. Vi ska ringa till Naturhistoriska muséet och rapportera in om vi skjutit en säl. Jag har ringt flera gånger, men de svarar ju aldrig, säger han.

Förespråkar yrkesjakt

Han tycker att reglerna kring jakten har blivit för krångliga.

–Det måste vara yrkesjakt på säl. Det är ingen yrkesfiskare som är intresserad av att hålla på med det, menar Hans Frölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.