Allt fler orosanmälningar om våld mot barn och unga

Publicerad

Antalet orosanmälningar gällande barn och unga har mer än fördubblats de senaste fem åren i Sundsvalls kommun. Framför allt är det anmälningar om våld som ökat.

– Våld i hemmet är det som ökat, men även missbruk i hemmet och att ungdomar är i riskzonen har ökat, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Sundsvalls kommun.

Många olika förklaringar

Hon har gått igenom siffrorna för de senaste fem åren och sett att antalet orosanmälningar mot barn upp till 18 år ökat med 137 procent. Det finns många olika förklaringar till att just orosanmälningar om våld mot barn och unga har ökat. De senaste åren har också den psykiska ohälsan ökat.

– Den psykiska ohälsan kan påverka att man tar till våld när man inte har andra redskap, säger Eva Rönnbäck.

Hon ser också andra faktorer som spelar in.

– För många som kommer från andra länder är aga en del av uppfostran. Där handlar det om att ge andra alternativ, säger Eva Rönnbäck.

Ökad tillgång på droger

I Sundsvall kan även en ökad tillgång på droger ha gjort att orosanmälningarna ökat. Priset på cannabis har har varit rekordlågt.

– Vårt ungdomsteam som varit ute, har under sommaren sett ett ökat tryck på ungdomssidan, säger Eva Rönnbäck.

Fler än tidigare anmäler

Ökningen av orosanmälningar sker över hela landet. En orsak kan också vara att fler än tidigare faktiskt gör en anmälan när de ser att barn far illa. En ändrad lagstiftning kan också bidra till fler anmälningar.

– Vi har blivit bättre på att informera, så att kunskapen har ökat bland olika myndigheter, som har anmälningplikt när det gäller barn och unga. När det gäller våld och bevittnat våld, måste det alltid utredas, säger Eva Rönnbäck.

Orosanmälningar

Visa

Anmälningar gällande barn och ungdomar (upp till 18 år) i Sundsvalls kommun:

2014     1452

2015     2015

2016     2757

2017     3478

2018     3764

Det kan ha inkommit flera anmälningar gällande ett och samma barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer