Sparkade landstingsdirektören får skarp kritik från Justitieombudsmannen för sin hantering av de beryktade Thelinavtalen. Bergström har hela tiden försvarat sig med att ärendet varit känt inom en vidare krets inom organisationen. Foto: svt

Allvarlig kritik mot Bergström

Uppdaterad
Publicerad

Förra landstingsdirektören får nu allvarlig kritik av Justitieombudsmannen. ”Mycket allvarligt att handlingar har hanterats vid sidan av det reguljära system”, anser JO som kräver att regionstyrelsen nu vidtar åtgärder.

Beslutet kom under tisdagen och riktar i flera avseenden vass kritik mot förre landstingsdirektören i Västernorrland Inger Bergström.

Hon har i strid med gällande regler struntat i att diarieföra två avtal som rörde den tidigare HR-chefer Lena Thelin.

Avtal undanstoppade

Ett avtal som rörde upphörandet av Theliins anställning skrevs i februari 2015, men hölls sedan undanstoppat i 1 1/2 år.

En extern granskning har avsevärt försvårats genom hennes agerande, skriver JO vidare, och handlingarna i ärendet har inte kunnat lämnas ut.

Regionstyrelsen skyller helt på Bergström

Man konstaterar samtidigt att det inte gått att utreda hurvida det bara handlat om en enskild medarbetare som brutit mot regler och riktlinjer, eller om det generellt finns problem med rutinerna inom landstinget/ regionen.

Regionstyrelsen har tidigare lagt skulden helt och hålllet på Bergström och menat att man inte inte går att skydda sig i fall där enskilda medarbetare bryter mot reglerna.  Bergström å sin sida har hela hävdat att en större krets känt till de aktuella ärendena. 

Mycket allvarligt

JO understryker att man anser att det är mycket allvarligt att handlingar som rör viktiga förhållanden som har med myndigheters verksamhet att göra på det här sättet har hanterats helt vid sidan av det reguljära systemet.

Kräver åtgärder

Justitieombudsmannen skriver i sitt beslut att man nu ”förutsätter att regionstyrelsens tar saken på största allvar” och vidtar återgärder för att det inte ska upprepas.

Två anmälde till JO

En första anmälan kom in till JO den 4:e juni 2017 från en privatperson som redan två år tidigare hade begärt att få ut dokument som rörde åren 2010-2015.  Anmälaren fick senare kunskap om att det skulle finnas ett hemligt avtal som då inte lämnades ut.

I en andra anmälan till JO, gjord den 8:e juni 2017, framförde en annan privatperson klagomål mot både Inger Bergström och hennes företrädare Anders L Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.