Arkivbild. Foto: TT

IVO granskar fyra covid-drabbade äldreboenden i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad
Kramfors är en av de värst drabbade kommunerna i landet när det gäller dödsfall av covid-19 på äldreboenden. Men även äldreboenden i Timrå och Sundsvall kommer att granskas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO pekar ut 40 kommuner som står för nästan 70 procent av alla coronadödsfall på äldreboenden. På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt och där finns fyra boenden från Västernorrland med; Viktoriagården i Kramfors kommun, Strandbo i Timrå kommun och Ljustagården och Kristinelund i Sundsvalls kommun. Där kommer nu IVO att göra en fördjupad granskning och gå igenom journalerna på dessa boenden.

– Vi är positiva till att vi granskas, säger Sara Grape Junkka, socialchef i Timrå.

Där har man vidtagit åtgärder som att ta in extrapersonal för att kunna bedriva kohortvård, alltså isolera sjuka äldre. I Timrå, liksom på de flesta andra platser, infördes både besöksförbud och intagningsstopp på särskilda boenden för äldre.

Behöver svar

Också Annika Backström, tf vård- och omsorgsdirektör vid Sundsvalls kommun, välkomnar granskningen.

– Vi vill också svar på om det är något som hade kunnat göras på annat sätt, säger hon.

Det är de två äldreboendena i Sundsvall som drabbats hårdast som nu ska granskas av IVO.

– I det ena fallet var det alla på en mindre avdelning som insjuknade i covid-19. Men det ska också sägas att alla på avdelningen har tillfrisknat, berättar Annika Backström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet