Den bruna biohartsen klibbar fast på stränderna. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Klibbigt bioharts saneras i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett utsläpp av klibbigt bioharts på Domsjö fabriker i slutet av förra året saneras nu Alneskogens naturreservat. Saneringen kommer att pågå fram till mitten av juni.

Biohartset är en restprodukt som framställs vid Domsjö fabriker och används som ett förnyelsebart alternativ till villaolja. Vid utsläppet i december ifjol togs det mesta upp i samband med att utsläppet upptäcktes men en del hamnade på andra sidan Örnsköldsviksfjärden där den frös fast.

– Vi har haft koll på det här fram till nu när det har tinat fram. Vi har en entreprenör som sanerar så gott som det går. Det är svårt att säga hur stora mängder det är men vad jag förstår så har man fått ihop signifikanta mängder här redan nu. Förhoppningen är att vi ska få upp det mesta som har runnit ut, säger Patrik Svensson som är miljöchef på Domsjö fabriker.

Besvärligt för fåglar

Alneskogens naturreservat är ett gammalt industriområde. Men nu har framför allt lövträd och en rik flora tagit över. Här finns också gott fåglar som kan drabbas av utsläppet. Bioharts består av kåda och oljor från träden vilket gör det klibbigt.

– Det ska inte vara någon större fara miljömässigt. Får man det på händerna så räcker det med tvål och vatten för att tvätta bort det. Man kan få en rodnad men det är ingen större fara. Det besvärliga i naturen är ju att det är kladdigt och klibbar fast. Kommer det fåglar blir det ju besvärligt som vid de stora oljeutsläppen man brukar se på TV. Det är det som är problemet och som vi avhjälper nu, säger Patrik Svensson.

”Sitter rejält”

Två månader väntas saneringen ta. Under tiden uppmanas de som besöker naturreservatet att undvika strandkanten där det mesta av biohartsen klistrat fast på bland annat stenar och drivved.

– Man använder ånga för att få bort det kladdiga och det sitter rejält. Sedan samlas det i stora behållare som vi tar hand om, säger Patrik Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.