Alpinrodel påminner om äldre tiders kälkåkning men med vissa modifikationer. Bland annat går den här kälken att styra. Sporten kom till i sin nuvarande form så sent som 2014. Foto: SVT

Alpinrodel – SM:s yngsta sport

Publicerad

Alpinrodel tillkom på grund av bristen på riktiga rodelbanor i Sverige. Än så länge finns bara 60-talet aktiva – men sporten växer.

Alpinrodel påminner om äldre tiders kälkåkning men med vissa modifikationer. Bland annat går den här kälken att styra. Sporten kom till i sin nuvarande form så sent som 2014.

Tävlingarna går ut på att köra kälken genom en bana av portar som ställts i förhållande till varandra liknande en storslalomstakning. Det kan gå undan. Uppemot 100 kilometer i timmen när eliten drar iväg.

Styr med ”hornen”

Det går fortare om man lutar sig bakåt på kälken och styr gör man genom att dra i antingen höger eller vänster ”horn”. Lägger man benet mot motsvarande ”horn” svänger kälken snabbare.

Tävlingen avgörs genom två heat där bästa totaltid vinner.

Drottning Tove

Bäst i Sverige i denna sport heter Tove Olofsson från Umeå Rodelklubb. Hon har vunnit guld i samtliga SM sedan alpinrodel började köras 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.