Matilda Rapp hittade dynamit i en datorväska. Foto: Privat

Ångefamilj hittade väska med dynamit

Uppdaterad
Publicerad

När Matilda Rapp och hennes familj skulle röja sly vid en fastighet i Torpshammar i Ånge kommun hittade de plötsligt något väldigt oväntat – nämligen en datorväska full med dynamit.

Det var i söndags som fyndet gjordes och först trodde Matilda att det var en dator som låg i väskan. Men när hon öppnade den så hittade hon något helt annat.

– Sedan tänkte jag att det kanske var knark. Det var det inte utan när jag öppnade såg jag att det var dynamit, säger Matilda Rapp.

Helt ovetande

Matilda, hennes två barn och ytterligare en släkting befann sig i närheten när Matilda körde traktorn rakt över väskan, helt ovetande om vad den innehöll.

– Det kändes lite underligt att hitta något sådant på backen och det tänkte nog barnen också. Men barnen fokuserade mest på polisen när de kom. En fyraåring förstår ju inte riktigt vad det är man hittat, säger Matilda Rapp.

Ringde polisen

Efter fyndet gick hela familjen åt sidan för att inte stå alltför nära dynamiten ifall den var ostabil. Sedan ringde man polisen som kom till platsen för att ta hand om innehållet i väskan. Därefter omhändertogs och överlämnades dynamiten till Försvarsmakten.

– Jag tror inte att det var någon egentlig sprängrisk men jag tänkte ändå att vi kanske hade lite tur där. Det hade ju kunnat smälla, säger Matilda Rapp.

Det är oklart hur dynamiten hamnade där den gjorde men polisen misstänker inget brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.