Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det skrevs inget kontrakt och nu hävdar arbetsgivaren att Angela gått med på att jobba gratis – ”absolut inte” säger Angela. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Angela jobbade gratis – ”Ord står mot ord”

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivavtal och underskrivna anställningskontrakt är inte en självklarhet för alla arbetsgivare. Angela Hedin vill varna andra ungdomar att se upp och vara noggrann med jobben de söker, efter att hon hamnat i konflikt.

18-åriga Angela Hedin skulle börja läsa på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Innan skolstart fick hon jobb på ett café i Sundsvall. När Angela sedan fick sin lön saknades det pengar. Hon hörde av sig till arbetsgivaren som då hänvisade till en muntlig överenskommelse om att hon inte skulle få lön under upplärningstiden – en överenskommelse som Angela inte känner till.

 – Jag har ett annat jobb jag kunde hållit fast vid. Jag har inte behov av att jobba gratis. Jag jobbade precis som alla andra som fick betalt. Det känns fel, säger Angela Hedin.

Hävdar muntligt avtal

Ägaren till caféet säger till SVT att han har informerat Angela att hon inte skulle få betalt under de timmar hon lärde upp sig och att Angela och ägaren gjort en muntlig överenskommelse.

Företaget har inget kollektivavtal och Angela gick inte med i facket förrän senare.

 – Nu är jag medlem men inte när det hände. Det känns jättetråkigt. De hade kunnat hjälpa mig och stått upp för mig, säger hon.

Hon berättar om händelsen för att varna andra unga. Själv har hon också kontakt med en jurist för att se hur hon kan gå vidare i saken.

Facklig information

Visa

Vad gör facket för mig? Läs mer på Fackförbund.nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer