Nazistkrigaren siktar på Ukrainas parlament

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest beryktade nazister säger sig ha lämnat nazismen och siktar nu på en politisk karriär i Ukraina.

Han har granskats av säkerhetpolisen och pekats ut som misstänkt krigsbrottsling. SVT Västernorrland får kontakt med honom på telefon i hans nya hemland Ukraina. Nyligen var han hemma i Sundsvall, men bara tillfälligt.

– Jag ser inga möjligheter att bygga upp en framtid i Sundsvall eller Sverige. Med min bakgrund är jag bränd därhemma, säger han till SVT.

Krigsbrott i Ukraina

40-åringen från Sundsvall tillhör landets mest beryktade nynazister. Han är dömd för flera brott och åkte 2014 till Ukraina för att delta som frivillig soldat i östra Ukraina. Han har varit en del av den ultranationalistiska, nynazistiska, Azovbataljonen. I den hade han befäl över en grupp svenskar.

Den 40-årige Ukrainasoldaten har ofta figurerat i media. 2014 berättade han i en tidningsintervju att han som prickskytt skjutit ett 20-tal personer och det här har väckt frågor om hans aktiviteter i Ukraina. Frågorna har gällt misstankar om krigsbrott och det faktum att han dragit till sig intresse från svensk säkerhetspolis. Sundsvallsbon är sprungen ur den högerextrema vit-maktmiljö som ska hållas under uppsikt av säpo och han har kallats till samtal. Det här bekräftas inte av säpo men väl av honom själv.

Samtal med Säpo

Samtalen har emellertid inte skett nyligen utan så tidigt som 2014.

– Det vore väl på gränsen till tjänstefel om de inte höll mig under uppsikt. Jag kommer garanterat att finnas på deras radar under många år, kanske under hela mitt liv, men jag tror att de gjort bedömningen att jag inte utgör ett hot idag, säger han.

LÄS MER: Högerextrem krigare åter i Sundsvall

Människor från våldsbejakande miljöer ska hållas under uppsikt. Har de dessutom deltagit i strider bedöms risken för våldsbrott öka ytterligare. Det är bakgrunden till att Säpo ska övervaka återvändande IS-krigare men också återvändande Ukrainakrigare. På telefon från Ukraina säger sig 40-åringen ha förståelse för att han hålls under uppsikt.

– Det vore inkonsekvent av mig att tycka något annat eftersom jag anser att man bör hålla återvändarna från Syrien under uppsikt, säger han.

Ukrainas parlament

Han bekräftar att han också utretts som misstänkt för krigsbrott.

– Det har gjorts och misstankarna har avskrivits av polisens krigsbrottsenhet. Dom har förhört mig och ställt frågor och utifrån det fanns det inget att gå vidare med. Det fanns inga krigsbrott begångna och ingen övrig brottslighet heller, säger han.

Tidigare i år publicerade 40-åringen ett öppet brev där han sa sig ha lämnat nazismen. Han engagerade sig som 15-åring och har varit med i Svenska Motståndsrörelsen, Svenskarnas Parti och Nationaldemokraterna. Nu driver han ett säkerhetsföretag i Ukraina, har ansökt om ukrainskt medborgarskap och siktar på parlamentet. Han säger att två partier hört av sig men att det hänger på det ukrainska medborgarskapet.

Lämnar nazismen

Frågan är om man skall tro på hans omvändelse? Vi ställer frågan direkt.

– Ja, det är en bra fråga. Kan du lita på mig? Nej, egentligen inte. Jag kanske ljuger dig rakt upp i ansiktet. Tiden får utvisa om jag talar sanning eller inte. Visar det sig att jag inte talar sanning då har jag förbrukat det lilla förtroende jag haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.