Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd Tommy Gustafsson Rask om berätta om miljardveckan i klippet. Foto: Thomas Sundberg/BAE Systems Hägglunds

Ännu en miljardorder till BAE Systems Hägglunds

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan blev det känt att Slovakien köper stridsfordon från Örnsköldsviksföretaget för 14 miljarder. Nu står det klart att Sverige, Tyskland och Storbritannien köper bandvagnar till ett värde av åtta miljarder.

Det är Försvarets materielverk (FMV) som fått ansvaret att upphandla bandvagnarna för samtliga länder där även Nederländerna tidigare ingick. Avsiktsförklaringen undertecknades redan 2020 och ambitionen var att ett avtal skulle vara klart den här sommaren.

”22 miljarder på en vecka”

– Det är en helt otrolig vecka det är liksom 22 miljarder på en vecka, jag förstår det inte riktigt än, säger vd Tommy Gustafsson Rask.

Totalt handlar det om 436 bandvagnar av modellen BvS10s varav majoriteten, 236 stycken köps av FMV. Tyskland köper 140 bandvagnar och Storbritannien 60 stycken. Leveransen av de första bandvagnarna startar i början av 2024.

Sverige kommer dessutom att beställa ytterligare 40 bandvagnar till ett värde av ca 500 miljoner kronor via ett fristående kontrakt.

Hör BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.