Sjöfartsstaden Härnösand förlorar profilutbildning

Publicerad

Sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium läggs ned. För få elever är anledningen enligt skolnämnden.
– Vi har försökt att hålla det levande, men nu går det inte längre, säger skolnämndens ordförande Ann-Christine Myrgren (S)

Utbildningen har funnits länge i Härnösand. Ungefär som formen är i dag har den funnits sedan 1960-talet. Men någon typ av sjöfartsutbildning har funnits i staden i över hundra år.

– Det är jättetråkigt. Dels för Härnösand som profilerar sig som en sjöfartsstad och dels för sjöfartsnäringen som skriker efter arbetskraft, säger Raymond Persson, lärare på sjöfartsutbildningen.

''Håller helt enkelt inte''

Det är pengar som är anledningen till att utbildningen läggs ned. Enligt skolnämnden går utbildningen minus och som läget är nu måste de ta resurser från andra utbildningar för att kunna finansiera sjöfartsutbildningen.

– Det håller helt enkelt inte i längden då. Och vi har pratat med sjöfartsnäringen flera gånger och bett om hjälp, men inte fått något, säger Ann-Christine Myrgren.

Köper det inte

Men för Raymond Persson är det svårt att förstå att pengar är det huvudsakliga motivet.

– Ungefär 90 procent av våra elever kommer från andra kommuner än Härnösand, vilket innebär att vår kommun får skolpeng för dem. 142 000 kronor per elev och läsår. Det tycker jag borde vara till gagn för kommunen, säger Raymond Persson.

– Det stämmer att skolpengen är så. Men det hjälper oss ändå inte nog mycket. Utbildningen går för mycket back, säger Ann-Christine Myrgren.

De elever som går på utbildningen kommer att få gå klart innan den läggs ned helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer