Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ansträngt inom äldreomsorgen i Sundsvall- ”Vi knäar personalmässigt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset bedöms ha en måttlig påverkan på kommunen som helhet just nu, men inom vård och omsorg söker man med ljus och lykta efter vikarier.

–  Det är ett ansträngt läge i vår förvaltning, säger Annika Backström som är tillförordnad förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

På vilket sätt?

– Vi knäar lite personalmässigt. Många är hemma och är sjuka och vi börjar uttömma våra vikarieresurser. Men vi är också jättetydliga med att man ska vara hemma vid minsta besvär.

Rekryterar på flera håll

Nu letar man personal på flera håll. Via Arbetsförmedlingen men också genom ett samarbete med några hotellkedjor.

Annika Backström tf direktör för vård -och omsorgsförvaltningen i Sundsvall. Foto: SVT

–  Vi håller på att genomföra rekryteringsinsatser just nu, vi intervjuar och tar referenser. Den här personalen är inte utbildad inom vården men de har mycket kunskap kring service och bemötande. Vi behöver hjälp vid städ, tvätt, inköp och matsituationer.

–  Då kan vår personal koncentrera sig på omvårdnad.

Hon säger också att man försöker förlänga sommarvikarierna till 6 månader.

Brist på skyddsutrustning

Men det är inte bara brist på personal. Även skyddsutrustning och handsprit saknas.

– Vi har inte riktigt all utrustning som vi skulle behöva ha. Det har inte regionen och det har inte kommunerna. Vi har inte akut kris, men ligger väldigt nära- det är bekymmersamt.

Det behövs handsprit, ytdesinfektion, visir och munskydd.

– Vi har tillgång där vi vårdar smittade. Men vi försöker beställa i större mängder. Vi har inga visir förutom det vi tillverkar själva. Vi har ändå god hjälp av upphandlingsenheten.

Färdiga lådor

På ett centralllager i Sundsvall har man iordningställt ett 10-tal lådor med handsprit, avfallspåsar, långärmade engångsrockar och droppsäkert munskydd. En låda räcker för en personal att vårda en covid-19-patient i fem dagar. Inom kort hoppas man kunna ha 40 lådor redo.

Färdiga kit med skyddsutrustning för att vårda sjuka patienter. Foto: Sundsvalls kommun

– Vi har två brukare som vi vet är smittade, men vi har inte sett någon smittspridning på något enskilt ställe. Men vi är psykologiskt förberedda på att det kommer fler fall. Allt talar för det, säger Annika Backström.

De två konstaterade fallen har ingen koppling till den hemtjänstanställda som konstaterades smittad förra veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.