Kommunen köper arenan

Uppdaterad
Publicerad

Många var på plats när det extrainsatta kommunfullmäktigemötet gällande Eon arenas framtid började på måndagskvällen. Debatten var het och anklagelser slungades fram och tillbaka. Men till slut vann ja-sidan – Timrå kommun köper ishallen från Timrå IK.

Det fanns två punkter på dagordning varav båda var direkt kopplade till arenaaffären. Dels skulle fullmäktige besluta om att utöka kommunens låneram, dels besluta om ett köpa av arenan för 45 miljoner.

Redan på första punkten motsatte sig oppositionen en ökning av lånetaket som möjliggör arenaaffären. Tony Andersson (M), Henrik Sendelbach (KD) och Marcus Molinder (SD) klev upp i talarstolen och pläderade för saken.

Timrå IK och ekonomin

Låneramen ökar

De partier som ställde sig bakom förslaget att köpa arenan var förutom Socialdemokraterna också Vänsterpartiet och Centerpartiet. Men utökningen av låneramen klubbades snabbt igenom med rösterna 25-12, vilket beredde vägen för punkt två – arenaköpet. Men innan man kom till skott i den frågan var debatten i fullmäktigesalen het.

Arenaköpet diskuterades

– Ja, nu är vi här. Det har varit en lång resa men den 30 april enades tre partier om att den här affären är den bästa för kommunen. Vi vill säkra hockeyns ungdomsverksamhet, konståkningen och mötesplatsen Eon Arena. Givetvis också Timrå IK. Nu kan vi inte förhala detta längre. Nu vill jag ha besked. Göm er inte i detaljer utan fatta beslut om ja eller nej till affären. Och ett nej innebär konkurs för Timrå IK, sade Ewa Lindstrand under fullmäktigemötet.

Samtidigt fortsatte M, SD och KD att yrka på avslag av köp av arenan. Marcus Molinder (SD) menade till och med att affären borde avgöras genom en kommunal folkomröstning.

Centerpartiet å andra sidan menade under mötet att köpet av arenan är det som gynnar kommunen mest, men man vill också lägga till i beslutet att klubben ska lova att spela sina hemmamatcher i Timrå även om valet skulle stå mellan andra arenor som kan byggas i framtiden.

Var kritiska

Mycket kritik kom under mötet från oppositionen gällande exakt vad arenaavtalet ska gälla. Ewa Lindstrand (S) menade emellertid att avtalets innehåll är en fråga för kultur- och tekniknämnden och inte för kommunfullmäktige.

– Jag vidhåller att ni som säger nej också säger ja till en konkurs för Timrå IK, sade hon.

Björn Hellqvist (FP) sade att han ville påminde Ewa Lindstrand om ett uttalande från i januari då budet på 29 miljoner ansågs vara för högt.

– I praktiken är det Handelsbanken som tjänar på detta. Hur kan vänstern försvara detta? Det här är fjärde, femte kanske sjätte gången som Timrå IK kommer till kommunen och begär hjälp. Och varje gång har det sagts vara sista gången. Det kommer att ske igen även om vi köper arenan, sade han under fullmäktige.

Krister Håkansson (V) var uppe i talarstolen och påpekade att Timrå IK har renoverat arenan för 90 miljoner sedan klubben tog över fastigheten för tolv år sedan. Därför menade han att ett köp är en bra idé. Åhörare applåderade till detta.

Robert Thunfors från Nätverk Timrå var också kritisk till köpet.

– Det här är pengar vi behöver i förskolan och i skolan. Vi kunde ha investerat i solceller som vi tidigare inte ansett oss ha råd med. Timrå IK har kostat kommunen 100 miljoner genom åren och jag befarar att miljonrullningen kommer att fortsätta framöver, sade han.

Köper arenan

Efter en lång debatt i fullmäktigesalen mellan de olika sidorna fattade man emellertid till slut beslut om att kommunen ska köpa Eon arena. 25 röstade för beslutet och 12 emot, 4 avstod. Centerpartiets tilläggsyrkande röstades också igenom.

– Nu har vi tagit det här steget och jag tycker det känns jättebra, säger Ewa Lindstrand till SVT Västernorrland efter mötet.

Robert Thunfors från Nätverk Timrå var inte förvånad över beslutet.

– Beslutet var ju väntat, det här var ju egentligen bara ett skådespeleri för åhörare och media. Vi visste ju alla hur vi skulle rösta. Vi har nu köpt en arena för 45 miljoner, och jag tror inte att det kommer att sluta där. Det kommer att bli mycket dyrare, säger han.

Tony Andersson, moderat oppositionsråd, var inte heller nådig i sin kritik av beslutet.

– Det finns sådana brister att beslutet som är fattat är oansvarigt. Det här kommer att kosta pengar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet