Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dna-släktforskaren Peter Sjölund en av årets hedersdoktorer. Hör honom berätta om att lösa mord med hjälp av dna-släktforskning Foto: Stina Ahlinder/SVT

Dna-forskaren ny hedersdoktor på miun – hoppas kunna lösa fler kalla fall

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan uppmärksammas mittuniversitetets nya hedersdoktorer.

En av dem är härnösandsbon Peter Sjölund som är dna-släktforskare. Med hjälp av dna-släktforskning kunde Peter Sjölund vara med och lösa dubbelmordet i Linköping.

Han hoppas kunna lösa många kalla fall med hjälp av dna-släktforskning. Det han väntar på nu är en utredning av en ny lag som gör det tillåtet för polisen att använda dna-släktforskning som bevis.

Hör honom berätta mer om dna-släktforskningens betydelse för kalla fall-utredningar i videon.

Men Sjölund är inte den enda som blir ny hedersdoktor vid lärosätet.

På plats att fira utmärkelsen fanns även:

Walter Lorenz, professor i socialt arbete och en av förgrundsfigurerna i Europa avseende globala och kritiska perspektiv på socialt arbete.

Frances Lucy, verksam vid Atlantic Technological University, Sligo (ATU Sligo) på Irland och en internationellt erkänd forskare bland annat inom området invasiva arter.

Pija Lindenbaum, född och uppvuxen i Sundsvall är en av Sveriges främsta bilderboksskapare.

Hanspeter Kriesi, professor i statsvetenskap vid European University Institute i Florens. Bedriver forskning och samverkar också med universitetet idag.

Vad innebär det att vara hedersdoktor?

Hedersdoktor är en hederstitel som delas ut av en fakultet vid ett universitet enbart som en utmärkelse.

Ett hedersdoktorat är ett uttryck för universitetets uppskattning av framstående insatser inom något av universitetets verksamhetsområden.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.