Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när älg nummer 61, rekordälgen, simmar över älven. Foto: Den stora älgvandringen

Nytt rekord i Den stora älgvandringen – producenten: ”Så otroligt häftigt”

Publicerad

För tre år sedan, 2019, räknade man till 60 älgar som simmade över Ångermanälven i Kullberg. På måndagsmorgonen hade Den stora älgvandringen-entusiasterna, räknat till 58 älgar – och under sena eftermiddagen slogs rekordet.

– Så otroligt häftigt att vi lyckades slå rekord, säger producenten Stefan Edlund.

Uppdatering: På morgonen den 11 maj simmade älg nummer 64 och 65.

På söndagen fångades älg nummer 55 på bild, men tidigt på måndagsmorgonen kom en ny rapport till redaktionen.

Den stora älgvandringen

– Våra underbara tittare följer varje detalj dygnet runt i vår chatt, och det är tack vare nattpatrullen som vi kunde notera att tre älgar simmat mitt i natten, säger Nils Pejryd, interaktionsredaktör för programmet.

Nytt rekord

Det betydde att 58 älgar hade tagit sig över älven och rekordet från 2019 var satt under press. Och klockan 17:23 slogs rekordet, då räknaren slog över till 61 älgar som simmat över älven.

– Vi har haft en fantastisk säsong med älg i bild varje dag, vilket i sig är unikt för detta program. Så tanken har väl funnits där men man har inte riktigt vågat tro på det, säger en lycklig Stefan Edlund, producent för programmet.

Vilket det nya rekordet blir återstår att se. Bara ett par timmar efter rekordet slogs simmade älg 62 och 63 över älven. Programmet pågår till onsdag 23:00.

Gissningstävling

Det är många som följer Den stora älgvandringen och det pågår en simgissartävling i SVT:s Duo-app där publiken också chattar med varandra om det de ser i sändningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Den stora älgvandringen

Antal älgar som simmat över älven tidigare år

2019: 60

2020: 54

2021: 39

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet