Daniel Blomqvist. Foto: privat. Skyskrapan. Foto: Nybergs

Arkitekturupproret efter beskedet: ”det är glädjande”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring planerna på att bygga en 115 meter hög skyskrapa på Stora torget i Sundsvall har varit stor. Nätverket Arkitekturupproret har hört till motståndarna av skyskrapan och välkomnar beslutet om att stoppa bygget.

– Jag tycker att den vackra stadskärnan i Sundsvall är välbehållen och att stoppa in en skyskrapa där skulle bli ett stilbrott som inte bara krockar, utan också förstör de möjligheter som finns att faktiskt förädla stenstaden utifrån det som faktiskt är unikt, säger Daniel Blomqvist, medlem och verksam för Arkitekturupproret i Sundsvall.

Arkitekturupproret är ett nätverk bestående av arkitekter och entusiaster som mobiliserats för att stoppa nybyggandet av vad de kallar ”fyrkantiga, modernistiska lådor”. I nuläget bildar nätverket kontor i flera städer i Sverige, däribland Sundsvall.

”Skyskrapan skulle förstört helheten”

Sundsvalls stenstad är känt för sina välbevarade stenhus och sina breda gator. Samtliga stenhus är byggda i ett höjdläge som harmonierar. För Daniel Blomqvist på Arkitekturupproret vore det opassligt med en skyskrapa just på Stora torget.

– Få stadskärnor i Sverige har den arkitektoniska rikedomen som Sundsvall fortfarande har. Stenhusen är både välbevarade och välskötta. En byggnad i form av en fyrkantig skyskrapa skulle inte harmoniera, inte ens smälta in, säger Daniel Blomqvist.

”Borde satsat att bygga på annan plats”

Även om Arkitekturupproret varit emot skyskrapebygget så kan de föreställa sig skyskrapan på annan plats. Det är stenstans arkitektoniska och kulturella värde som de vill bevara.

– De flesta jag hört uttala sig tycker att skyskrapan hade passat in vid brofästet någonstans. Där hade den inte krockat med befintligt byggnation och hade möjligen varit intressant tillsammans med en helhetsplan anpassat för den, det skulle jag vara mer nyfiken på, säger Daniel Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.