Foto: SVT

Gymägaren Arne i Örnsköldsvik anses för gammal för att driva företag

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket anser att pensionerade läkaren Arne Järnbert är för gammal för att driva företag och att det i själva verket ska betraktas som hobbyverksamhet. Nu vill de att Arne ska betala de momsavdrag som gjorts av företaget.

2015 påbörjade Arne Järnbert och hans fru Marite Saravia bygget av sitt gym på Nötbolandet i Örnsköldsvik. I samma veva gjorde Skatteverket en tillsyn av verksamheten. Skatteverket bedömde, utifrån besöket, att verksamheten mer var att betrakta som en hobbyverksamhet än ett företag och att Arne var för gammal för att driva ett gym.

– De menar också att lokalisationen av ett gym på Nötbolandet är allt för långt från centrum och att om vi nu hävdar att gymmet är exklusivt, vilket det är, så återspeglas det inte de pengar vi tar ut per månad av våra kunder.

”Hundratusentals kronor”

Skatteverket tog fallet till Förvaltningsrätten. De vill att Arne ska betala moms på de investeringar som gjorts i företaget eftersom de betraktar rörelsen som hobbyverksamhet.

– Det handlar om flera hundratusentals kronor. Vi har ju under uppbyggnaden haft möjlighet att göra momsavdrag. Under hela processen har vi haft kontakt med en revisor som har talat om vad vi kan belasta företaget och vad vi måste betala privat.

”Känt mig kriminell”

Arne beskriver hela processen som jobbig. Han har flera gånger undrat om det verkligen är värt allt besvär och att han till och med känt sig kriminell.

– Men när vi nu fick medhåll från Förvaltningsrätten så kändes det som en upprättelse.

Skatteverket överklagar

Strax innan jul ifjol valde dock Skatteverket att överklaga Förvaltningsrättens beslut. I ett mejlsvar förklarar myndigheten varför man väljer att överklaga till Kammarrätten.

”För att klassas som en näringsverksamhet krävs att verksamheten bedrivs självständigt, varaktigt och med vinstsyfte. Om något av dessa kriterier inte är uppfyllda handlar det vanligen om inkomst av tjänst, i form av uppdragsinkomster eller hobby. I det här fallet anser Skatteverket att gymverksamheten inte uppfyller samtliga näringskriterier.”

I övrigt hänvisar Skatteverket att absolut sekretess gäller för uppgifter i revisionsärenden och överklaganden vilket innebär att de inte närmare kan redogöra för innehållet i sitt överklagande.

”Vi är seriösa”

Arne är dock segerviss även i Kammarrätten.

– Jag tror att det sunda förnuftet kommer att segra. För det första kan jag inte vara för gammal, jag står upp och har inga diagnoser. Jag har kunskap inom folkhälsoarbete. Min fru har 25-30 års erfarenhet av att arbeta i gym. Vi är seriösa. Vi är inga skattesmitare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.