Arne Gavelin blev satt under förvaltare, nu kan han få tillbaka rätten över sin ekonomi igen. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Arne Gavelin fick förvaltare – nu kan beslutet rivas upp

Uppdaterad
Publicerad

Arne Gavelin i Seltjärn några mil nordväst om Örnsköldsvik har i ett års tid levt med förvaltare. Något som han motsatte sig från första stund och nu ser det ut som om han går vinnande ur kampen.

För drygt ett år sedan fick Arne Gavelin besked om att han blivit ställd under förvaltare. Eller ”omyndigförklarad” som det hette fram till för 30 år sedan.

Där började Arnes kamp mot myndigheterna.

– Det var ingen som ville lyssna på mig när jag försökte förklara att det här är vansinnigt. De tog beslut och jag fick ett brev om att förvaltarskapet skulle kvarstå, säger Arne.

Rätten att sköta sig själv

Arne har försökt överklaga till flera instanser och i dagarna ska tingsrätten ta beslut om förvaltarskapet ska kvarstå eller inte.

Den här gånger ser det ut som om Arne ska få tillbaka rätten att sköta sig själv. Ett nytt läkarutlåtande, bedömer att det inte finns några uppenbara medicinska hinder för att Arne ska klara sig och sin ekonomi på egen hand. Ett av grundkriterierna för att bli ställd under förvaltare.

I slutet av november kom Överförmyndarnämndens yttrande till tingsrätten i hans ärende och förordar att förvaltarskapet ska upphöra.

– Är det någon som blir sjuk och inte kan ta tillvara på sina intressen själv så är det klart att du kan få en god man eller förvaltare. Sen om du kryar på dig under tiden, vilket händer, ja då kan det bli så att du inte behöver hjälp och stöd längre, säger Jens Hjalmarsson, på Överförmyndarens kansli i Örnsköldsvik.

Ovanligt scenario

Att ett beslut om förvaltarskap dras tillbaka händer mycket sällan.

– Det har förekommit men det är inte vanligt här i Örnsköldsvik. Jag kan ju bara yttra mig om hur det är här, inte hur det ser ut i andra kommuner, säger Jens Hjalmarsson.

Överförmyndarens yttrande lär väga tungt i tingsrätten vilket kan leda till ett positivt beslut för Arne som själv har svårt att förstå hur det har kunnat bli så här.

– Det är väl ingen som tror att det är sant. Man tror ju själv att det inte är sant att det kan bli så här tokigt.

Fakta om överförmyndaren i Örnsköldsvik

I varje kommun finns det en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Örnsköldsvik finns en politiskt vald överförmyndarnämnd och ett kansli.

Överförmyndarnämndens och kansliets uppgift är bland annat att utöva tillsyn över förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap. Syftet med tillsynen är att förhindra att barn eller vuxna som inte själva kan tillvarata sin rätt, missgynnas ekonomiskt eller rättsligt.

Överförmyndaren kontrolleras av Länsstyrelsen som gör inspektioner hos kommunens överförmyndare.

Källa: Örnsköldsviks kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.