Arne Gavelin får hjälp av Centrum för rättvisa att stämma staten. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Arne Gavelin, 83 år, sattes under förvaltare – stämmer staten

Uppdaterad
Publicerad

Mot sin vilja fick han förvaltare som tog hand om hans ekonomi. Först efter ett års kamp fick Arne Gavelin i Seltjärn, Örnsköldsviks kommun tillbaka sin bestämmanderätt. Nu vill han ha upprättelse och stämmer staten på en kvarts miljon kronor.

I drygt ett år stod Arne under förvaltare. Under tiden sålde hans förvaltare flera av hans fordon och försökte sälja Arnes bostads- och skogsfastigheter. Sedan Arne fick tillbaka bestämmanderätten över sin ekonomi har han försökt nå ut till flera instanser för att få tillbaka det hans före detta förvaltare avyttrat eller åtminstone  ekonomisk ersättning men utan att lyckas. Men nu får han hjälp även om huvudpersonen själv är tveksam om utfallet.

– Min erfarenhet av svenska domstolar säger att det är svårt. De är mycket, mycket oresonliga och snorkiga, säger Arne Gavelin.

Knapphändig utredning

Det är här Centrum för rättvisa kommer in, en ideell aktör som med hjälp av lagen skyddar individuella fri- och rättigheter. Bland annat hjälper de till genom att agera ombud i rättsliga processer, inte sällan där individen inte har muskler nog att ta sig an domstolar och myndigheter. Nu ska de hjälpa Arne Gavelin genom att stämma staten efter det lidande Arne tvingats utstå.

– Vi vet att förfarandet när man beslutar att ställa folk under förvaltarskap många gånger kan vara ganska summariskt. Man gör det här på en ganska knapphändig utredning. Vi tycker att Arne Gavelins fall är en bra illustration på det här där man från början egentligen inte hade någon medicinsk utredning över huvud taget som bedömde hans förmåga att sköta sina angelägenheter, säger Arnes ombud Rikard Samuelsson från Centrum för rättvisa.

Därför stämmer Arne staten

Kärnan i den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt handlar om de två beslut som Ångermanlands tingsrätt tog kring Arne Gavelin. Det första interimistiska, tillfälliga, beslutet togs utan att Arne själv gavs möjlighet att yttra sig i ärendet. Det andra, slutgiltiga beslutet togs med knapphändiga uppgifter om Arne Gavelins hälsotillstånd. Det fanns helt enkelt ingen grundlig utredning kring Arnes hälsa vilket det borde ha gjort.

Mer om Centrum för rättvisa

Centrum för rättvisa bildades 2002 som en ideell och oberoende aktör med uppdrag att värna enskildas fri- och rättigheter. Det är en insamlingsstiftelse och deras jurister hjälper klienterna kostnadsfritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.