Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Asplund lämnar regionen – ställer inte upp för omval

Uppdaterad
Publicerad

En av de tyngsta profilerna i regionpolitiken, moderaten Lena Asplund, väljer att lämna sitt uppdrag i samband med nästa val.  Asplund, som är ordförande för regionens tyngsta nämnd, Hälso- och sjukvårdsnämnden, kommer inte att ställa upp för omval. 

Det var säkert en och annan som höjde på ögonbrynen när det stod klart att Lena Asplund skulle bli Moderaternas toppnamn inför valet 2018.
Hon kom från en lång period i riksdagen, från 2006 till 2018,  där hon senast satt i försvarsutskottet,  men sjukvårdsfrågor hade hon tidigare inte sysslat med.

Att gå från riksdag till region blev en stor skillnad, säger hon.  Tuffare, men samtidigt roligare.
– Det är mer hands-on politik i regionen.

Fick tyngsta nämnden

Nu kom hon att ta över ansvaret för den tyngsta nämnden i regionen, en nämnd som dessutom vuxit i och med att även primärvården hamnade där. 

Uppdraget var mer slitsamt än hon räknat med;
– Ja, det var det väl, ekonomin var ju mycket sämre än vad jag trodde.  Det var mycket som var dolt för oss när vi tog över, säger hon.

Med jobbet också kom en svärm av inlägg på sociala medier, många med personliga påhopp.
– Det där är en fara för demokratin, säger hon och menar att det gör det svårt att få nya att ställa upp i politiken.

Vem som nu ska ta över i partiet efter henne som nytt toppnamn i regionen är ännu skrivit i stjärnorna. Nu sätter jobbet med nomineringar igång och senare höst ska det beslutas vilka namn som ska stå på vallistorna till både regionen och riksdagen.

Utdragen process efter valet

Precis som i rikspolitiken blev det en stökig affär i regionen att få ihop en fungerande majoritet efter förra valet.  Först 62 dagar efter valdagen var det klart.

I valrörelsen 2018 hade Alliansen stått med ganska enad front, men när röken och dammet hade lagt sig var det faktiskt tre förlorarpartier i valet som tog över;  Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna. 
En ohelig alliians, kallades det.

Det stora partiet tappade mest; S rasade med 12, 5 procentenheter.    
Dessutom försvann socialdemokraternas tidigare koalitionsvänner Miljöpartiet helt och hållet ur regionen.

Getingboet kvar

Mycket tycks sig likt i regionpolitiken sedan ledarskiftet i november 2019.  Då som nu så var kostnaden för hyrpersonal ett svart hål i ekonomin, och då som nu hade sjukhusen hade gigantiska underskott som krävde åtgärder. 

Och så förstås det där ständiga getingboet i sjukvårdspolitiken – Sollefteå.
Asplunds egen hemstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer